Interessant artikel in De Tijd + lees onder het artikel mijn reactie

“De Coach is een reddingsboei die je door de wildwaterbaan leidt.”

Christine Van den Berghe leerde zichzelf beter kennen door coaching. ©Wouter Van Vooren

FREEK EVERS 

18/10/2022 om 04:00

Terwijl de vraag naar coaches groeit, mag iedereen die dat wil zich die functietitel geven. Het wordt daardoor almaar moeilijker om het kaf van het koren te scheiden.

Christine Van den Berghe was een jonge dertiger toen ze door haar werkgever naar Namen werd gestuurd om het ontslag van 40 mensen aan te kondigen. ‘Ik had daar veel stress voor’, zegt Van den Berghe, die vandaag de CEO is van Lijncom, de reclameregie van De Lijn. ‘Ik was een jonge Vlaamse vrouw die in een Waals bastion moest gaan vertellen wat zou gebeuren.’

Hoe vind je een goede coach?

  • Een coachingtraject moet intensief en lang genoeg zijn voor resultaten. De intensiteit hangt af van de werknemer en het doel.
  • Coaching heeft alleen resultaat bij gemotiveerde medewerkers. Toets die motivatie.
  • Screen de coach grondig. Accreditaties van hogeronderwijsinstellingen of internationale coachingfederaties zoals EMCC zijn een betrouwbare leidraad.
  • Kijk verder dan accreditaties. Heel wat coaches hanteren pseudowetenschappelijke methodes zoals het enneagram om persoonlijkheden in kaart te brengen.
  • Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat er een klik moet zijn tussen de coach en de gecoachte om een coachingsopdracht te doen slagen.

Van den Berghe had bij haar werkgever aangestuurd op een coach als klankbord. ‘Een coach is onbevangen, is geen deel van de hiërarchie en oordeelt niet.’ In het begin van haar loopbaan was het niet aanvaard om rechtstreeks aan de baas te zeggen dat je er bij een opdracht erg tegenop zag.

De coach gaf Van den Berghe het zelfvertrouwen dat ze miste. ‘Ik doe nog steeds een beroep op coaches, zeker bij scharniermomenten in mijn loopbaan’, zegt ze. Die momenten omschrijft ze als periodes waarin ze zich in wilde wateren bevindt. ‘De coach is op dat moment een soort reddingsboei die je door de wildwaterbaan leidt.’

Certificaten

Veel mensen presenteren zich als die reddingsboei. De website CoachInfo.be geeft een idee over de diversiteit van het aanbod. Er is loopbaancoaching, burn-outcoaching, executive coaching, levenscoaching en equicoaching. We citeren de website voor wie niet bekend is met die laatste vorm: ‘De equicoach leert je hoe je door anders met paarden om te gaan ook het leven beter kan benaderen.’ ‘Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een coach voor’, zegt Frank Vander Sijpe, Director HR Trends & Insights bij de hr-dienstverlener Securex.

Dat komt door een groeiende vraag naar coaching. ‘Mensen ervaren veel mentale druk, 500.000 mensen zitten ziek thuis en de vraag naar psychologen overtreft het aanbod. Mensen zijn op zoek naar wie ze zijn en wat ze willen.’ Voor individuen en bedrijven is het niet vanzelfsprekend om het kaf van het koren te scheiden in het grote aanbod. ‘Ik zal wel weer boze e-mails krijgen, maar coaching met paarden is niet wetenschappelijk onderbouwd’, zegt Vander Sijpe.

Wat dan wel? Op vraag van Securex en de Europese koepelorganisatie voor coaching EMCC verzamelde The Vigor Unit academische inzichten over de effectiviteit van coaching. The Vigor Unit is een spin-off van de universiteit van Gent die opgericht werd door Cédric Velghe en Frederik Anseel. De organisatie probeert de brug te slaan tussen wetenschap en de praktijk in hr.

‘Coach is geen beschermd beroep’, zegt Vander Sijpe over die inzichten. ‘Iedereen die zich morgen coach wil noemen, kan dat.’ Toch zijn er volgens hem enkele dingen die kunnen helpen om het kaf van het koren te scheiden, zoals certificaten. ‘Een certificaat moet je zien als het behalen van een rijbewijs. De bezitter kent minstens de deontologische code en de basishouding van een coach’, zegt Vander Sijpe.

De klik

Met het certificaat kun je nagaan welke methodes en modellen een coach gebruikt. ‘Heel wat coaches hanteren bedenkelijke praktijken’, zegt Vander Sijpe. Denk aan de Myers-Briggs typeindicator die in vier letters je persoonlijkheid samenvat of het enneagram dat negen persoonlijkheidstypes bevat. ‘Dat wordt in de wetenschappelijke wereld als pseudowetenschap gezien. Het benadert het niveau van een waarzegger die je toekomst voorspelt met tarotkaarten.’ Je stelt je coach daarom best enkele vragen voor je ermee in zee gaat.

Mijn reactie:

Ook ik wil mij niet zomaar coach noemen en koos bewust voor opleiding en aansluiting. Als professionele coach ben ik aangesloten bij The Job Coach Academy. Daar word je als coach opgeleid in een diepgaand traject tot professionele Master Coach. Vervolgens krijg ik als onafhankelijke coach nog steeds ondersteuning en intervisie momenten vanuit The Job Coach. Zo ben ik als coach niet alleen professioneel, maar blijf ik dat ook door steeds bij te leren.

Heb jij nood aan een reddingsboei?

Steeds welkom voor:

-> Loopbaanbegeleiding

-> Stress

-> Burn-out

-> Boost zelfvertrouwen

-> Keuze stress

-> XIAgesprek: ga van jouw probleem situatie X via Inzicht naar Actie én welkome Oplossing

Ik wil er ook zijn voor mensen die door een handicap beperkingen ervaren. Heb jij daarbij een reddingsboei nodig?

Steeds welkom voor:

-> Zie hierboven +:

-> Autisme en loopbaanbegeleiding

-> Autisme en stress

-> Autisme en burn-out

-> Verstandelijke beperking en stress

-> Verstandelijke beperking en burn-out

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *